maanantai 4. helmikuuta 2013

FormaldehydiFormaldehydi eli metanaali on synteettisessä kosmetiikassa yleisesti käytettävä säilöntäaine. Formaldehydi on väritön kaasu jolla on pistävä haju.  Muita nimikkeitä formaldehydille on myös formoli, metyylialdehydi ja metyleenioksidi. Kosmetiikan lisäksi formaldehydiä käytetään myös hartsien, vuorivillan, tekstiilien, lateksimaalien, liimojen, selluloosan, muovipäällysteiden sekä räjähdysaineiden valmistukseen. Ja tätä siis tosiaan käytettän myös shampoossa!

Kosmetiikassa käytetään ensisijaisesti säilöntäaineena formaldehydin vapauttajia eli incilistasta niitä voi löytää seuraavilla nimikkeillä: Imidazolidinyl urea, Diazolidinyt urea, DMDM hydantoin, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, Quartenium-15 jne. 

Tuotteen formaldehydipitoisuuden ollessa enemmänkuin 0,05 % pitää tuotteessa lukea ”sisältää formaldehydiä”. Allergiaoireita on monilla kuitenkin huomattavasti pienemmillä pitoisuuksilla.
Formaldehydi on säilöntäaine. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että tämä on ainakin meidän asiakaskunnassamme yleisesti yksi voimakkaista allergiaoireita aiheuttavista raaka-aineista. Moni allerginen asiakas onkin usein järkyttynyt esimerkiksi siitä, että moni tuote apteekkikosmetiikasta sisältää juuri formaldehydiä säilöntäaineena. Sanotaan, että jopa 30 – 35 % kosmetiikka-allergioista johtuisi formaldehydistä ja sen vapauttajista.


Millaisissa tuotteista löytyy:
 • Terveyssiteet
 • Kynsilakat
 • Shampoot
 • Suihkugeelit
 • Käsienpesuaineet
 • Hiusgeelit

Moni luonnonkosmetiikkashampoisiin siirtynyt asiakas ihmetteleekin minne päänahan kutina, ihottuma, hiusten lähtö, päänahan alueen näpyt ja kirvely häviää. Tämä johtuu usein juuri formaldehydille herkistymisestä. Paljon on puhuttu hiustuotteiden muoveista ja niistä muista haitta-aineista, mutta harvemmin on yleistä keskustelua formaldehydin vaikutuksista. Suomessa moni ajatteleekin, että hiuspohjan ongelmat ja ohut tukka ovat normaali kaikkia yhdistävä tekijä. :)

Formaldehydin tiedetään lisäksi aiheuttavan ihoärsytystä, silmien kutinaa ja kirvelyä, päänsärkyä, ja se on karsinogeeninen ja luokiteltu syöpää aiheuttavaksi aineeksi. 

Olisin laittanut jotain kivoja kuvia jos olisin keksinyt mitä tämän yhteyteen voisi laittaa, mutta en viitsinyt alkaa laittaa formaldehydiä sisältäviä shampoon kuviakaan. :) Eli pitkä ja ehkä joillekin vähän tylsäkin postaus tällä kertaa.

Onko jollakin kokemusta formaldehydi allergiasta?
 

5 kommenttia:

 1. just eilen etin tietoa tästä! en ole ainakaan ite herkistynyt :--)

  rautasiipi.blogspot.com

  VastaaPoista
 2. Hyvä kirjoitus!
  Kosmetiikkateollisuushan teki niin ovelasti, että kun formaldehydin todettiin olevan liian vaarallista, se kiellettiin kosmetiikkatuotteissa. Mutta sitten keksivätkin laittaa tuotteisiin formaldehydin vapauttajia... Ihan älytöntä. Kuluttajaa viilataan linssiin. Yksi syy lisää käyttää luonnonkosmetiikkaa.

  Harmi, että monella on sellainen käsitys apteekkikosmetiikasta, etä se olisi jotenkin myrkyttömämpää ja laadukkaampaa.

  VastaaPoista
 3. On kokemusta,testeissä todettiin formalehydi allergia. Työpaikallani tehtiin remonttia, seiniä oli revitty ym.,työskentelimme siellä seassa. Sain allergisen reaktion, olin yön tarkkailussa ja nyt kannan mukanani epipen-kynää.

  VastaaPoista
 4. On kokemusta,testeissä todettiin formalehydi allergia. Työpaikallani tehtiin remonttia, seiniä oli revitty ym.,työskentelimme siellä seassa. Sain allergisen reaktion, olin yön tarkkailussa ja nyt kannan mukanani epipen-kynää.

  VastaaPoista
 5. Aurica: Onneksi et ole, ja toivottavasti et joudu käyttämään tuotteita jotka lisäisivät herkistymisen mahdollisuutta!

  Jenni: Kiitos :) Tuo apteekkikosmetiikkahomma on kyllä todella yleinen!!!

  Anne: Nuo on kyllä niin ikäviä nuo hetkistymät! :( Ja kun noissa kaikissa herkistymissä tuntuu vähän olevan niin, että on usein ne ei millään tavoin ilmoittele itsestään etukäteen.

  VastaaPoista

Ihanaa kun kommentoit! :)